dyskusja dyskusją, choć sam filmik ma się nijak do portalu sadistic, chyba żeby brać pod uwagę, że wrzuca się tu ostatnio wszystko.
Ja jestem apostatą, bo nie wierzę w Jezusa, Buddę ani w Biblię, Koran - dla mnie to tylko księgi, z których można czerpać wiedzę, przykład i pewnie i jakąś życiową mądrość. To samo mógłbym powiedzieć np o serii Tolkiena (która kiedyś może i sama stanie się konkurencyjną religią
). W moim wieku zazwyczaj zaczyna się myśleć o rodzinie i stałej pracy a moje dzieci na pewno nie będą chodzić na żadne religie. Będą uczone poznawania wszystkiego - różnych religii tak samo jak i polskiego czy matematyki. Jeśli już dzieciak będzie świadomy (okres dojrzewania i te sprawy) tego czy chciałby się chrzcić czy robić coś innego ze swoją wiarą to to zrobi. Tylko ma być świadomy, nie mam zamiaru zakuć go w kajdany chrześcijaństwa jak to robi się w Polsce, to dla mnie odbieranie po części czyjejś osobowości. Nie wiem jaki dzieciak będzie, może taki jak ja? A może będzie chciał zostać księdzem, tego nie wiem.
Dobra, podjarałem się, bo na ten temat lubię dyskutować, więc dam piwo