RockyWood napisał/a:
ehhh gdyby mi nie zapierdalali 1/3 wypłaty na dzień dobry a potem 1/4 z tego co mi zostanie przy każdej transakcji w sklepie to stać by mnie było. Was też...
Ekonomistą w banku to nie jesteś, zgadłem? Nie wiem jak to policzyłeś, ale zanim ustukasz 135.000 usd ze swojej wypłaty, to choćbyś pracował na czarno, zajęłoby Ci to tyle czasu, że Panther od lat nie byłby już produkowany. Prostym ludziom ciężko jest zrozumieć dlaczego występują tak duże różnice w zarobkach ludności krajów mocno rozwiniętych od tych, które są na początku tej ścieżki i dopiero uczą się kapitalizmu, za to pierdolenie głupot przychodzi im niesamowicie lekko. Zobacz ilu już masz fanów, "myślących" podobnie
Prosty rachunek:
Zarabiasz 3.000 pln, państwo zabiera 1/3 z tego + 1/4 z reszty - czyli 1500 pln (chociaż to nie do końca prawda). Kurs dolara (w uproszczeniu 3,05) mnożysz przez.. Dobra, dalej mi się nie chce.
Krótko mówiąc zbierałbyś na Phantoma prawie 23 lata. Nie wierzysz, trudno. Nie każdy musi mieć mózg, ale jak w tej durnej reklamie - tyle mamy oszczędności, ile mamy na koncie. Rzuciłeś fajki? I co? Bogatszy jesteś? Nie. Więc nawet bez podatków nie odkładałbyś tej wyimaginowanej kwoty co miesiąc, tylko przepierdalałbyś ją na gówna, tak jak zawsze robisz z luźną gotówką. Czyli nigdy nie odłożyłbyś na tą zabawkę, bo ona nie jest dla takich ludzi jak Ty (lub szerzej, my). Czemu tyle zarabiamy? Ponieważ praca Polaka w tym kraju jest tyle warta. Kropka.
ps - hamburgery tez mają podatki i nie każdego na takie cudo stać. W to też nie musisz wierzyć.