@zypon
mało kiedy prawica narzuca ci jak masz żyć. Szczerze powiedziawszy to nie znam ani jednego przypadku, ale wolę nie pisać zobowiązującego "nigdy".
Takie prawicowe instytucje jak np. Kościół nie narzucają ci niczego (wbrew powszechnej opinii). Możesz postępować tak jak w Kościele nauczają, a możesz olać.
Prawica gospodarcza krzyczy na wszystkie strony, że każdy ma prawo dysponować pieniędzmi jak chce i kiedy chce. Odrzuca wszelkie nakazy (jak ZUS).
miałem na myśli przyjęte w Polsce znaczenie "prawicy" (jak wiemy w Polsce ta kwestia jest całkiem pokręcona)
A "prawicowa instytucja" jaką jest kościół chciałaby mi zabronić np. eutanazji która (w odpowiedniej formie) powinna być moim prawem, skoro człowiek ma "prawo do samostanowienia"
miałem na myśli przyjęte w Polsce znaczenie "prawicy" (jak wiemy w Polsce ta kwestia jest całkiem pokręcona)
A "prawicowa instytucja" jaką jest kościół chciałaby mi zabronić np. eutanazji która (w odpowiedniej formie) powinna być moim prawem, skoro człowiek ma "prawo do samostanowienia"