Wysłany:
2023-10-29, 17:20
, ID:
6545497
2
Zgłoś
Bitki z psinki
600 g mięsa z psa
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
600 ml wywaru lub np. wody
sól, pieprz
Podzielić mięso na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełóż bitki na talerz. Następnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Bon apetit.