SteelMike -> no właśnie o Persil mi chodziło
Pracuję z kolegą, który kilka lat spędził w fabryce tego proszku, gdzie zajmował się... opracowywaniem receptury na podstawie badań rynku i oczekiwań klientów. Nie widzę powodu, żeby mu nie wierzyć.
A odczucia klientów (lepiej pierze, lepiej smakuje, lepiej cośtam) wynikają tylko i wyłącznie z autosugestii. W końcu jak coś jest zachodnie to jest lepsze - tak przecież było 30 lat temu! No a jak coś jest do tego jeszcze droższe to już w ogóle musi być świetne
Na temat kawy nic nie wiem,
nie znam się na tym systemie produkcji,
więc się nie wypowiem. Można jednak przyjąć, że jeśli jedna fabryka dystrybuuje dany produkt na cały świat, to jest to ten sam produkt. Każdej marce zależy na powtarzalności, a to po to, żeby Niemiec przyjechał do Polski i kupił sobie swoje ulubione Tchibo czy Carlsberga i nie odczuł różnicy. Bo jak poczuje różnice, to przestanie kupować podczas zagranicznych wojaży, a i u siebie w kraju może zacząć obawiać się o jakość. No i jakby nie patrzeć wtedy marka w oczach klienta ulega znaczącej degradacji. A strategia marketingowa jest taka, że przyjeżdża Niemiec do Polski i opowiada wszystkim wokół jakie to jego marki są świetne i że też powinni spróbować.
Zresztą, Tchibo jest produkowane w Niemczech na prawdopodobnie cały rynek europejski. Po co kombinować? Przecież towar gorszej jakości mogą wypuścić pod marką TiP i nie psuć sobie opinii. A zarobią tyle samo, bo nie ponoszą kosztów reklamy i promocji, a dystrybucja odbywa się w prosty sposób - do centralnego magazynu Real,- a reszta już producenta nie obchodzi.
W przypadku Heinekena, to jest on warzony w wielu browarach na świecie i choć powinien być taki sam, to ciężko zachować ten sam smak - nawet przy tej samej recepturze. Wystarczy, że woda jest z innego ujęcia i już może to znacząco zmieniać smak. Chmiel też zapewne pochodzi od wielu dostawców, mimo, że jest to zapewne ten sam gatunek.