W takim razie słabo mu idzie to ukrywanie skoro tyle przypadków rzekomo znacie. Prawie wygląda jakby ich nikt nie ukrywał...
znam historię i wiem że usunięcie wiary dokonuje się tylko w krajach w których socjalizm już przybiera swoją najbardziej skrajną formę typu Nazizm czy komunizm
To kościół okrada Polskę i nigdy nie było odwrotnie.
<film>
Rzekomo??????????? Powiedz to ofiarom, w wielu przypadkach już dorosłym, które dochodzą sprawiedliwości.
Co mieli na pasach faszysci??
"Got mit uns" (fonetycznie, nie przypierdalać się)
Więcej o "krzywdach" KK poniżej
rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/hitler.php
Sorry ale osoba nie wierząca nie pisze pi*rdół o tym jaka ta wiara chrześcijańska jest wspaniała i dobra, jak wykształca człowieczeństwo, i o tym jak Kościół został pokrzywdzony.
Ciekawe jakie miałbyś zdanie gdyby to synagogi lub meczety chciały odzyskać swoje utracone ziemie?
Ork.Fajny,
Ja cię gościu nie obrażałem więc trzymaj ryj.
To idź teraz pieluchę przebież, i trochę poczytaj trollu może się trochę dokształcisz i proponował bym ci byś się ze swoim światopoglądem na forum Fronda.pl zapisał tam znajdziesz przyjaciół z którymi nie będziesz musiał walczyć.
Troll level over 9000 achived.
Słodkiego miłego życia,szkoda na ciebie klawiatury.
Wskaż mi lepiej sporą dokładną listę takowych ludzi.
Ten film mam traktować poważnie? Z liczbami przeczącymi dokumentom sejmowym?
Z mitem o stworzeniu świata który kościół od dawna nazywa artystycznym wyobrażeniem dla zacofanych pierwszy ludzi...?
Kwota uczelni wyższych jest 3x zawyżona...?
Kolejnym bełkotem o jakiś aniołach wziętych od scjentologów a nie katolików?
I o ile wiem to poziom w szkołach średnich i podstawowych jest wyższy w kościelnym modelu.
Remontowanie zabytków? To nie wina Kościoła że Państwo się wpierdala w to. Gdyby się tym nie zajmowali i tego nie regulowali to by nie było problemu.
Rozdział Kościoła od Państwa ma sens w konstytucji kraju niedemokratycznego. W Polsce 51% obywateli ma prawo tworzyć takie prawo jakie im się podoba. A masz pecha bo aż 89% to katolicy.
Państwo dokładnie wie ile wydaje. Tylko im się zliczać nie chce.
5mld? 10mld? Mam uwierzyć że Państwo wydaje więcej na Kościół niż na utrzymanie wszystkich Instytucji Politycznych(4,4mld) albo na Media i kulture(8,8mld)...?
Bo ja w przeciwieństwie do ciebie i twoich kolegów znam historię i wiem że usunięcie wiary dokonuje się tylko w krajach w których socjalizm już przybiera swoją najbardziej skrajną formę typu Nazizm czy komunizm. A to równa się całkowitemu załamaniu cywilizacji. Mordowanie, terror, cenzura, etc.
Jesteś naiwny jak dziecko... Człowiek to zwykłe zwierze które nie wie co jest dobre i musi się tego na jakimś przykładzie nauczyć. Jeśli wychowasz syna/córkę w "tradycji" gwałcenia i mordowania to uznawać będzie on to za dobre. To jak z uczeniem agresji psa. A rola religii, nie ważne jakiej, zawsze była taka że tworzyła podstawę moralności danej kultury i pozwala jej się rozwinać.
W takim kurwa razie za dobrze jej nie studiowałeś bo byś wiedział że tylko socjalizm w sensownie bliskich czasach w Polsce, przeciwstawiał się Kościołowi.
Świetnie. To było 1000lat temu i szczerze powiedziawszy chuja można dziś zrobić z tą wiedzą i chuja można ją odnieść do czegokolwiek dziś. Świetnie że ją znasz, tylko nie musisz jej tak nietrafnie używać.
Z mitem o stworzeniu świata który kościół od dawna nazywa artystycznym wyobrażeniem dla zacofanych pierwszy ludzi...?
Dokładną listę???
Pewnie sami dzieciojebcy pogubili się w liczbach.
<brednie o faszyźmie Pinocheta>
Facet zrobił research i tyle mu wyszło. Wcale nie uważam, że te kwoty są zgodne z prawdą, ale na pewno są bliskie tej prawdy.
Ludzie narzekają, że państwo przepierdala ich pieniądze na stadiony czy administrację, ale na kościół to dobrze, bo przecież wiara w absurdalne fantasmagorie tyle daje Polsce i Polakom, że na pewno dzięki temu czujemy się lepsi i bardziej wartościowi niż Niemcy, którzy mają więcej oleju w głowie. Dlatego ten kraj zawsze będzie taką dziurą w dupie, pełną narzekających ujadaczy obalających "żondy tóska" na Sadolu. Tymczasem purpurasy będą się obwieszać złotymi łańcuchami i wozić dupska limuzynami w imię Chrystusa, socjalisty, który trzymał się z biednymi, a bogatymi gardził ("prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wstapi do królestwa niebieskiego").
Ork, twoje tezy są przecudne. Winieneś jeszcze dodać coś w stylu: "wartość ustroju jest wprost proporcjonalna do procentowej ilości wierzących w społeczeństwie". Genialny z ciebie szarlatan .
p.s. Nie chce mnie się już nawet z tobą walczyć na argumenty - toż głupotę przebijasz kolejną głupotą, niedorzeczność, niedorzecznością, dziwactwo, dziwactwem (zaznaczę: nie jestem wojującym ateistą, zwisa mi już nawet kwestia KK)... Wygrywasz w moim rankingu na użytkownika sadola, który najwięcej pieprzy głupot (Arshel może jedynie z tobą konkurować ).
Ty wiesz cokolwiek o doktrynie KK?!
Ty przeczytałeś w swoim poście zdania typu: "Rozdział Kościoła od Państwa ma sens w konstytucji kraju niedemokratycznego. W Polsce 51% obywateli ma prawo tworzyć takie prawo jakie im się podoba. A masz pecha bo aż 89% to katolicy. " ?! I przyznajesz się do nich nadal?!
Nie widzisz jak kalekie są twoje argumenty pokroju: "Wskaz mi fragment Biblii który nakazuje swoich braci w wierze traktować tak jak to robili oni... " (wskaż mi fragment biblii, który nakazuje kapłanom gwałcić dzieci ) ?!
Z jednej strony twe wywody wywołują śmiech, z drugiej zaś, budzą u czytelnia natychmiastową chęć replikowania... Nie da się bowiem spokojnie czytać takich bzdur...
Niemożliwe jest żeby być ateistą a odrzucać dokonania intelektualne takich wysoko rozwiniętych, ateistycznych krajów jak Czechy, Holandia, Szwecja czy Hiszpania i udowadniać, że jakiekolwiek odrzucenie nauki KK prowadzi prostą drogą do kiły, malarii, AIDS, biedy, głodu i państwa totalitarnego gdyż kościół = moralność i każde odstępstwo od drogi którą on wytycza jest krokiem wstecz i prowadzi prościutko do świata znanego nam z gry Fallout.
I niemożliwe jest, żeby ktokolwiek uważał, że państwo daje KK tylko 80 milionów rocznie...