Oj ludzie, ludzie co wy tu wszyscy pier*olicie
Faktem jest, że Steaven jest niesamowity, o czym świadczy fakt, że jako pierwszy białasek otworzył szkołę sztuk walki u skośnookich - to był dla nich szok, że biały uczy ich czegoś co wymyślił jeden z nich. Poza tym aikido to jedna z wielu sztuk walko które trenował, zna jeszcze judo, karate i kendo (choć umówmy się no kendo to Tylko mu się w filmach przydawało jak kataną machał), ale każdą z tych sztuk walk opanował w stopniu bardzo dobrym lub mistrzowskim. Oprócz tego samo Aikido jest naprawdę fajne (ćwiczyłem 2 lata) i to prawda, że jeśli trenuje się tylko tę sztukę to trzeba około 4-5 lat aby opanować ją w jakimś sensownym stopniu (jest to typowo defensywna sztuka walki, a nawet można by powiedzieć, że sztuka obrony), ale łącząc ją z jakąś ofensywną (połączenie z karate jest bardzo popularne) boksem, albo czymś jeszcze innym staje się niezwykle efekTYwna (bo efektowna jest zawsze) nie mówiąc już o tym, że miałem przyjemność uczestniczyć w treningach krav magi i zauważyłem, że czerpie ona garściami z wielu technik aikido (dźwignie, rzuty, poruszanie się podczas walki z wieloma przeciwnikami) no i jeszcze mogę dodać, że dobrą opinie aikido psuje masa trenerów zjeb*ków, którzy uczą na treningach medytacji i jakichś innych gówien :|
pozdro
P.S No i Seagal pomógł Andersonowi Silva z UFC
sports.yahoo.com/mma/blog/cagewriter/post/Steven-Seagal-helped-Anderso...