Cytat:
Wiecie co mnie cieszy w te wakacje poznałem masę turystów z za granicy i wszyscy mówili że Polska jest najlepszym krajem na wczasy w Europie. I naprawdę mało Polaków docenia nasz kraj, a szkoda bo plaże mamy najlepsze w Europie. Wiecie za co jeszcze nas cenią za gościnność, ciężko było mi w to uwierzyć, ale my tak naprawdę jesteśmy zajebistym narodem.
To nie tak. Polska jest zajebistym krajem na wakacyjny wypad. Piękne góry, jeziora, dziewicze puszcze, morze już nie tak piękne i czyste, ale też daje radę. Do tego dużo miast z ciekawymi zabytkami, przyzwoita baza noclegowa, dobre skomunikowanie z resztą UE, a i w samej Polsce transport powoli, ale ciągle się poprawia. A to wszystko za niewielkie jak na kieszeń zachodniego Europejczyka pieniądze. Oczywiście dla turysty wszyscy są mili, bo daje im pracę i zarobek. Co innego, gdy ktoś przyjeżdża do Polski mieszkać i pracować. Czar przemiłych i życzliwych ludzi pryska, a z kątów wyłazi zawistne, złośliwe, wulgarne, chamskie polactwo, które utopiłoby cię w łyżce wody tylko dlatego, że masz lepszy samochód, droższe buty, ładniejszą żonę, albo tak po prostu z czystego skurwysyństwa.
Cyprian Kamil Norwid powiedział, że Polacy to fantastyczny naród, ale beznadziejne społeczeństwo. a to społeczeństwo potrzebne jest do budowania dobrobytu opartego na ciężkiej i systematycznej pracy. Ciekawe, że Polacy na Zachodzie cenieni są za pracowitość, solidność, innowacyjność, a ci sami ludzie w Polsce to cwaniaczki, złodzieje i bumelanci. Oczywiście to spore uproszczenie, ale ogólna tendencja jest zachowana.