Ehh...
"Dzień dobry [stopień][imię i nazwisko] zgodnie z ustawą o policji oraz rozporządzeniem rady ministrów*, proszę o okazanie dowodu osobistego w celu ustalenia tożsamości**"
* - podstawa prawna
** - przyczyna
dziękuję, dobranoc.
Tylko, że ustalenie tożsamości jest czynnością służbową. Nie jest przyczyną samą w sobie. Musi istnieć przyczyna do potrzeby ustalenia tożsamości.
To sobie tam zmień na "w celu sprawdzenia czy nie jest pan poszukiwany"
Nie żebym bronił policji i im przyklaskiwał, bo nie raz miałem z nimi nieprzyjemności ale denerwują mnie tacy znawcy prawa, którzy z niczego próbują zrobić wielką aferę.
To sobie tam zmień na "w celu sprawdzenia czy nie jest pan poszukiwany"
Nie żebym bronił policji i im przyklaskiwał, bo nie raz miałem z nimi nieprzyjemności ale denerwują mnie tacy znawcy prawa, którzy z niczego próbują zrobić wielką aferę.
@Aruś @Szuia
Policjant MUSI podać powód legitymowania. Piszą o tym nawet na własnej stronie internetowej i we własnych materiałach szkoleniowych....
A ten cały 1 pkt 1-3 brzmi to m. in. :1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;
kurwa banda poddańczych zjebów wysypała się do internetu i pjerdoli kocopoły
ale nie, strażnik texasu musiał się wykazać swoją głupotą
legitymowanie jest czynnością administracyjno – porządkową, podczas której nie dochodzi do naruszenia godności ludzkiej ani praw człowieka. Podstawą prawną legitymowania jest Ustawa o Policji z dnia 6 kwietnia 1990 roku, a dokładnie art. 15 ust. 1 pkt 1, który traktuje o tym, że policjanci podczas przeprowadzania czynności operacyjno – rozpoznawczych, dochodzeniowo – śledczych i administracyjno– porządkowych mają prawo do legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości.
Art. 14. 1. W granicach swych zadań Policja w celu rozpoznawania, zapobiegania i wykrywania przestępstw i wykroczeń wykonuje czynności: operacyjno-rozpoznawcze, dochodzeniowo-śledcze i administracyjno-porządkowe.
Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;