E tam... Łatwy przepis:
Pijany murzyn
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Do przełożenia ciasta:
1 kg wiśni bez pestek(świeże,mrożone,z kompotu)
1 litr śmietany 30%lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
2 opakowania galaretki wiśniowej
1 szklanka wódki
PRZYGOTOWANIE:
Wiśnie wcześniej zalać wódką na 2 godziny. Jajka utrzeć z cukrem,w trakcie ucierania dodawać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i na koniec ucierania olej. W szerokiej blaszce wysmarowanej margaryną i oprószoną tartą bułką upiec ciasto w temp. około 200 stopni C. Po upieczeniu, ciasto wystudzić, ściąć wierzch ciasta i pokruszyć do miski. Wiśnie osączone wyłożyć na ciasto, na wiśnie wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru i wyłożyć na galaretkę. Na śmietanę posypać pokruszone ciasto z miski.
Piłej zabawy