mrMarek27 napisał/a:
@milosciprzyjazn Mówienie, że Boże narodzenie ma tradycje pogańskie jest jak twierdzenie, że Bracia Wright stworzyli F-16 - komuś się chyba coś popierdoliło...
Wow, naprawdę denne porównanie, a wystarczy tylko spojrzeć na to: Dzielenie się opłatkiem, pasterka, sianko pod obrusik, ubieranie drzewa, dodatkowe miejsce przy stole, 12 dań, aż w końcu sama data tego święta ( i wiele innych pomniejszych) wzięta z kultu boga słońca - wszystko to obrządki wywodzące się z pogaństwa, zaadaptowane na rzecz katolicyzmu, aby głupi lud miał spokój. Naprawdę szkoda, że tak dużo katolików kompletnie nie zna pierwotnego pochodzenia swoich pogańskich tradycji, które nadal odświętnie praktykuje.
Wolf3D napisał/a:
Za małe jaja żeby sie pośmiać z koranu...
... No niestety, jestem na to za słabym kozakiem. Wiem że obrażanie czegokolwiek w internecie na sadolu to zadanie dla nie lada śmiałków, takich jak ty
milling napisał/a:
Kłaniam się, przyklękam przed symbolem mojej wiary: krzyżem. Produkcją obrazków się nie zajmuję
No pięknie grasz tępaka (albo nim jesteś). Ale chodzi oczywiście tylko o to, że jesteś częścią tej wspólnoty, która wznosi te kościoły, inwestuje w całą tą otoczkę rytualno-wizerunkową. Wizerunek Chrystusa na krzyżu również jest czymś, co idzie wbrew pierwotnemu nauczaniu Biblii.