Pozwól, że sprostuję: na pierwszym filmie HMMVW wjeżdża na IED (Improvised Explosive Device - Improwizowany Ładunek Wybuchowy), drugi materiał to SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device– Samobójczy Pojazd z Improwizowanymi Ładunkami Wybuchowymi).
@Salieri16000 Tak przytaczasz fakty, to spytam... A wiesz może, jak się czuje człowiek, któremu przez bodajże 2 miesiące wisi nad głową wynik testu na HIV, bo kawałki kierowcy, którego rozerwało IED przed tobą i nie dało się go pozbierać z pola walki, znalazł się wraz z odłamkami w twoich nogach, bo siedziałeś z tyłu?
Słyszałem (Ponoć z pierwszej ręki), że dobrze opancerzony pojazd po najechaniu na IED i wyjebanniu w powietrzu 360stopni od siły eksplozji jest w stanie utrzymać załogę przy życiu (popękane błony bębenkowej/ odłamki w ciele/ połamane kośc), a nawet nie zrobić im większej krzywdy.
Ilości prawdy w tej informacji nie jestem w stanie zweryfikować osobiście (całe szczęście), aczkolwiek myślę, że dotyczy to pojazdów z "wyższej półki". Doskonale wiemy jak wyglądały początki Polskiej armii na misjach...