A obywatel Krzywonos skąd takie wnioski wyciąga? Te ciuchy są wyjątkowo historyczne. Wręcz fanatycznie. Wszystko kroje potwierdzone historycznie (chyba poza kaftanami morawskimi), nawet najmniejsze sprzączki czy ozdoby wisiorów muszą mieć potwierdzenie w źródłach materialnych. To samo ze sprzętem. Nie ma nazwy "hełm do walki, fajnie wygląda"... Są "hełm rekonstrukcja Giermund, hełm z jeziora Orchowskiego, hełm z jeziora Lednickiego etc...". Ewentualnie można się kłócić o tarcze, robimy je ze sklejki bo po prostu jest szybciej. Miecze mają inne struktury żeby były bardziej wytrzymałe w walce, poza tym wzory są na podstawie wykopalisk. Co do stylu walki wczesnośredniowiecznej mamy też wiele źródeł pisanych i materialnych. Przykładem jest tu słynna tkanina z Bayeux, która przedstawia bitwę pod Hastings mającą miejsce w roku 1066 - czyli nas interesującym.
wiking.edu.pl/upload/historia/images/bitwa_Hastings.jpg
Na powyższym obrazku wyraźnie widać szyk ściany stworzony przez wojowników z tarczami migdałowymi. Poza tą tkaniną (która
mając 70 metrów długości i 0.5 wysokości zawiera NAPRAWDĘ dużo wskazówek dla rekonstrukcji materialnej) istnieją zapiski z bitew ( kronika Thietmara and so on) potwierdzające ten styl walki. Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości co do władcopierścieności i nieprawdziwości tej imprezy
Libertinus - bo rekonstrukcja wczesnośredniowieczna to wyjątkowo skrajnie prawicowe klimaty, a co do swastyki to było powiedziane wcześniej co i jak.
Czemu oni tam mają jakieś dziwne zamiłowanie do swastyk i swastyko podobnych kształtów? (Tak, oburza mnie to w huj bo mój dziadek walczył z tym ścierwem)
za to nie ma kary? Bo jak ktoś wyskoczy z sierpem i młotem to pół sadistica się pluje w komentarzach...
Naziole-Patrioci... do czego to kurwa doszło...
Krzywonos zwracam honory, dużo racji jest w tym co prawisz
Tak, wszystko zależy od nastawienia, historyczne ściegi też się znajdą jak i znajdą się ludzie którzy będą ich używać. Jeden problem do wszystkiego : cena. Nie każdego stać na nitowańca, ja na swój zbierałem kupę czasu, to samo jest z ciuchami szytymi ręcznie ze ściegami historycznymi = są kurcze o wiele droższe od maszynki! Najwięcej racji masz w stylu walki który będzie ewoluować razem z ultrastwem niektórych drużyn. Będzie kiedyś idealnie, ale jeszcze nie teraz. Umba muszą być duże, duża łapa oznacza duże umbo, oni byli mali więc mieli małe umba do których ja swojej łapy bym nie zmieścił, a to tak ma działać