Wysłany:
2012-04-23, 19:16
, ID:
1100109
2
Zgłoś
I bardzo dobrze. Powinno się wprowadzić prawo jazdy na takie właśnie pojazdy, bo na dowód można jeździć wszystkim co nie przekracza 50ccm. Sam jeżdżę wszystkimi typami jednośladów - motocykle, skutery, rowery czy inne wymysły jeśli wpadną mi w łapy. I wiem jakie znaczenie ma znajomość zasad i przepisów oraz doświadczenie. Osoba która ruch drogowy oglądała tylko na filmach, nie jest w stanie wyjechać na ulice i jeździć bezpiecznie. Nie ma ogarnięcia, nie ma doświadczenia, nie ma wpojonej kultury drogowej. Stwarza tylko zagrożenie. Oczywiście są wyjątki, jak zawsze zresztą. Ale nie można powiedzieć, że prawo jazdy nie jest potrzebne. Zresztą Ci którzy krzyczą, że to przeżytek, pierwsi by podnieśli głos na sajgon jaki zapanowałby na drogach po takiej regulacji, czy raczej deregulacji, jak zniesienie obowiązku posiadania prawa jazdy. Ja sobie na przykład 18 letniego gościa, który dopiero kończył pić mleko, a siada za kółkiem powiedzmy 40 tonowej ciężarówki, i wozi bez prawka towary, bo plastik nie jest potrzebny, nie wyobrażam. Fakt, najważniejsze są umiejętności, ale żeby kolesia móc bezpiecznie na drogę wypuścić, trzeba te umiejętności sprawdzić, wykształcić, i po to są kursy i egzaminy.
Pozdrawiam.