Red. napisał/a:
Odbijam piłeczkę:
"W ciągu minionych 10 lat górnictwo węgla kamiennego wpłaciło do budżetu państwa, budżetów lokalnych oraz parabudżetowych funduszy ponad 58,7 mld zł, czyli 34 proc. wpływów ze sprzedaży węgla - wyliczyła Górnicza Izba Przemysłowo-Handlowa w Katowicach
To w chuj, ze 170mld zadotowanych zarobiliście całe 60mld, bogactwo, jedynie 110mld psu w dupe. 10 lat inwestowania w polskie górnictwo się opłaciło!
Podpowiadam, 110mld złotych to mniej więcej 1/3 rocznego budżetu polski (nawet ponad w zależności od którego z ostatnich lat się patrzy).
Red. napisał/a:
W tym czasie górnictwo skorzystało z ponad 8,1 mld zł dotacji budżetowych."
Poza tym sorry kolego, ale nie ufam tym kutasom z izb górniczych i innych, jak rozgorzała dyskusja ile tam szmalu przepierdalacie to po cichu zdjęli sobie oficjalne wyliczenia GUS (zresztą na podstawie informacji z kopalń) ile średnio zarabiają górnicy i udają że nic nie wiedzą na ten temat.
Red. napisał/a:
Co do tematu: pracuję tam 4,5 roku, jeśli chcesz to mogę Ci pokazać swój pasek z wypłaty i te kokosy które zarabiam. 6 tysięcy? Chyba za kwartał
Spoko widziałem paski, większość Twoich kumpli jest tak głupia że nawet zmanipulować paska z wypłaty nie potrafią.
Zaznaczają sobie gównianą tabelkę z napisem ROR, a jak popatrzysz na to dokładnie i dodasz sobie deputaty węglowe, kasę jaką dostali do ręki, pożyczki i inne gówna to wychodzi 2 x średnia krajowa.
Zresztą wystarczy spojrzeć na podstawę do rozliczenia ZUS. (gdzieś w internecie to jest, gość sobie na pasku zaznaczył pozycję ROR - 2300zł na miesiąc - "och ale bieda, jak Ci górnicy biednie zarabiają". Jak popatrzysz w inne miejsce tego paska -> Podstawa do rozliczenia podatku? 97.000 rocznie. Miesięcznie brutto? Blisko 8100zł, oczywiście należy do tego doliczyć jeszcze blisko prawie 900PLN deputatu węglowego, 13, 14, barbórkowe.
Mało?
Emerytury po 5300? Odprawy idące w dziesiątkach tysięcy, rocznice pracy i inne pierdoły. Dlaczego ja mam na to kurwa płacić?
Ponawiam, jak Ci robota nie odpowiada to idź skończ dobre studia i wyjedź na powierzchnię. Nie mamy zamiaru tutaj dopłacać do waszego cyrku.