Achtung88 napisał/a:
nie zrobię pełnowymiarówki, z prostego względu. jest to nielegalne. swego czasu zaprojektowałem bloczkową kuszę kompozytową. ale budowa skończyła się na papierze.
swoją drogą, dziwne jest dla mnie, że każdy łuk można posiadać w Polsce legalnie, kuszy nie, (szukając na allegro można od czasu do czasu znaleźć kuszę- zarówno kompozytowe jak i refleksyjne, pewnie sprzedający nawet nie są świadomi że kusza to broń, na którą jest cholernie trudno dostać zezwolenie) choćby klasy sportowej do 150lbs, toż to kurwa śmieszne.
To dlatego, że łucznik szkoli się od małego. Jego stawy i kości są często zniekształcone przez trening i wymagana precyzja dla łuku jest gigantycznie wyższa. Mogę dać ci łuk, ale gwarantuję, że i tak nie ubijesz nim kota z 20m zanim nie poćwiczysz roku.
Kuszą natomiast może zabić byle debil.
Tak samo z pierwszą bronią palną, była chujowa, łuk był o wiele bardziej szybszą i skuteczną bronią niż muszkiety. Sęk w tym, że muszkieter szkolił się dwa tygodnie a łucznik od małego. Ginął muszkieter? Spoko, drugi podnosi muszkiet i napierdala. Ginie łucznik który był nim przez całe życie? No i pal chuj licho mamy jednego mniej..
A nie zrobisz pełnowymiarowej bo jest nielegalna?
Bez komentarza.