@Bede_go_zjadł.
Mnie wychodzi razem że trwały ~16 lat. Więc raczej to Ty jesteś cymbałem bo nie dość że nie znasz historii to i liczyć nie umiesz.
Zresztą nie wiem o co wam chodzi. Krucjaty były robione żeby odzyskać Ziemie Świętą, a także po części do tego żeby ochronić się przed Islamem. Było tak, że alby my ich albo oni nas. Proste jak sranie.
Wyprawy konkwistadorów dowodzonych m.in przez Corteza, krucjaty trwające 3 stulecia, inkwizycja itd.
@kossa69
No i na chuj sie przypierdalasz do niego ?
To że jest faszystą to jego i tylko wyłącznie jego sprawa. Trochę tolerancji i poszanowania dla innego światopoglądu.
@Będę_go_zjadł
Od krucjat się prosze odpierdolić, kozojebcy sami zaczęli ten trwający do dziś konflikt podbijając Ziemie Świętą, Afrykę, część Europy oraz Anatolie, a krucjaty były tylko skutkiem działań Islamu. Dlaczego pisze, że trwa do dziś? Bo do dnia dzisiejszego mamy z nimi problemy.
Inkwizycja nie była taka zła jak się mówi, owszem karała ludzi śmiercią, ale sądy świeckie w tamtych czasach robiły to samo i na większą skale. Wieki średnie to bardzo brutalny okres w dziejach Europy. Właściwie i tak był to mniej brutalny czas niż w Azji czy Ameryce pd (Aztecy).
Co do konkwisty, bajeczka o nawracaniu pogan i walce z nimi dobrze się sprzedawała, a w rzeczywistości Hiszpanom chodziło tylko i wyłącznie o pozyskanie obszarów i wpływów w Nowym Świecie.
Ameryce pd (Aztecy).
@kossa69
No i na chuj sie przypierdalasz do niego ?
To że jest faszystą to jego i tylko wyłącznie jego sprawa. Trochę tolerancji i poszanowania dla innego światopoglądu.