ja i chuj napisał/a:
Motocykl geniuszu
Idźmy dalej i nie mówmy "ciężarówka", tylko "samochód ciężarowy", nie "osobówka", tylko "samochód osobowy", nie "tirówka", tylko "prostytutka oferująca swoje usługi kierowcom", nie "silnik benzynowy i silnik diesla", tylko "silnik z zapłonem iskrowym i silnik z zapłonem samoczynnym". Utrudniajmy sobie życie, tylko czekam, aż na sprzątaczkę zaczniesz mówić "konserwatorka powierzchni płaskich", a zamiast słowa "kurwa" będziesz mówić "bardzo mi przeszkadzają te wszystkie nierówności chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe zdanie o władzach gminy".
Ja pierdolę, można, a nawet trzeba się czepiać ortografii, gramatyki i interpunkcji, ale czepiać się o to, że ktoś użył słowa absolutnie poprawnie, które w języku potocznym ma właśnie takie znaczenie i którego język polski nie zabrania, to tego nie pojmuję.
Najwyraźniej są gimbusy tępe, które mają gdzieś zasady języka polskiego, ale są też przeginające w drugą stronę, chcące być mądrzejsze od innych i poprawiających to, co jest poprawnie. Nie zmieni to i tak faktu, że gimbus to gimbus.