Mieszkam blisko Lichenia, widzałem jakie tam małe nadwyżki mają, prawda że często w małych wsiach proboszczowi nie starcza na coś, ale już kurwa nie pierdol że to taka bieda bo widziałem już kilka kościołów i plebani budujących się i jest to ponad stan.
A co do tych akcji charytatywnych to też nie przesadzaj, prawda działają ale przeznaczają znikomy procent, część/większość pochodzi ze ZBIUREK czyli znowu od nas.
Ale niech i będzie jeśli było ich to się im należy, co nie tłumaczy tego czemu nie mają płacić podatków mi nikt takiej ulgi nie da za to, że władze państwa skrzywdziły moich rodziców/dziadków.
Ork.Fajny niezłe pi*doły piszesz. Widać, że jesteś przykładnym katolikiem i nie masz własnego rozumu, tylko wyznajesz punkt widzenia kościoła.
Uznajesz że jak kościół zabierał ziemie to było wszystko OK, ale jak kościołowi zabrano ziemię to jest wielka afera i trzeba im te grunty zwrócić.
Ale z jakiej niby racji?! Była wojna! Wojna której Polska nie rozpętała, więc czemu teraz Polska ma rekompensować komukolwiek straty nią wywołane?
"...bo mało kto wie że kościół dziś kokosów nie zarabia...''- to ciekawe czemu co 3 ksiądz popi*rdziela nówka mercedesem?
Kościół w Polsce ma i tak za dobrze. Jako jedyna religia w Polsce jest zwolniona z podatku dochodowego i podatku od darowizn.
Wpi*rdalają się do polityki, edukacji, medycyny i życia zwykłego człowieka a większość społeczeństwa im jeszcze przy tym przytakuje.
Jakby pajac w czarnej sukience wiedział lepiej ode mnie jak mam żyć, jak uprawiać seks, jak wychowywać dzieci i na kogo mam głosować!
Watykańska banda okrada Polskę, a ciemnoty ich bronią. Kurwa, czy ja jestem na liberalnym portalu, czy na forum katolickich dewotów? Jakim prawem kościół jest w Polsce traktowany lepiej niż przeciętny obywatel. Ja od tego państwa mieszkania, ani nawet kawałka ziemi rolnej na własność nie dostanę, a kościół tylko ssie ten bidny kraj jak chyba nigdzie na świecie.
Masz problemy z czytaniem?
Ukrywanie pedofilii, sam JPII napisał dokumencik jak należy postępować
komisja majątkowa, która brała to co chciała, ziemię, budynki i opychali to szybciutko, właśnie się toczy proces
wpierdolenie się do szkół, pewnie to nieprawda że płaci im MEN a podlegają tylko pod kościelnego zwierzchnika.
Jak masz ciemnotę wciskać to lepiej idź zlizać śmietanę z .... kolan swojego proboszcza
Piszesz że jesteś nie wierzący, a jak lew bronisz racji jednej słusznej opcji?
Coś tu się nie zgadza, może jeszcze raz powinieneś przemyśleć kwestię swojej wiary, bo coś ci się pokręciło.
Piszesz że kler podaje podstawowe zasady etyczne-lol jakby każdy normalny człowiek nie wiedział jak postępować.
Ateista z bożej łaski.
Ork.Fajny widzę że nie dasz się przegadać, ale spoko. W końcu dla takiego 'ateisty' kościół jest OK, a każdy kto go beszta jest komuchem.Luzik, w końcu co ja tam wiem, studiowałem tylko historię Polski.
A tak swoją drogą, gdyby nie groźba najazdu Mieszko I nigdy by nie ożenił się z Dobrawą i nie byłoby chrztu Polski. Sam Mieszko I do końca swoich dni nie uznał chrześcijaństwa za swoją religię.
Proszę podaj mi nazwy tych państw z łaski swojej panie ateisto,i wytłumacz mi może dlaczego Czesi i Słowacy się jaszcze nie pozabijali?
Jeżeli tylko wiara powstrzymuje cie przed nauczaniem swoich dzieci gwałtów i mordu, to ja współczuję twojej rodzinie
Dobra sadole, nie ma sensu dyskutować z tym popi*rdolonym pseudo ateistą. Niech sobie wierzy w co chce. Więcej takich d*bili i zamiast Rzeczypospolitej, będzie Parafia Polska.